woensdag 29 oktober 2014

Zeeuwse Knopen (salmiakdrop)

De Zeeuwse Knopen klopten al helemaal: het idee, de uitvoering, de smaak - allemaal top. En deze geweldige dropjes (of dróppen eigenlijk, met hun doorsnede van 3cm) zijn er ook als salmiakdrop. En in de bij salmiak horende bruine kleur, lijken de Knopen bijna wel van antiek metaal. Mooi gedetailleerd vormgegeven. Kijk, dán wordt het meteen interessant! Prettige zachte textuur, met toch een beetje bite; zodat het lekkere dropje niet in één hap-slik weg is (tandenplakfactor: 7). En een heerlijke, werkelijk heerlijke salmiakzout die mild aanwezig en subtiel lijkt maar stiekem wat voller natrapt dan verwacht. Een smaak die dus na doorslikken van het dropje lekker natintelt op de tong. Je weet bijna niet welke van de twee Zeeuwse Knopen de beste is. Dus ook voor deze salmiakknoop:
Eindoordeel: 9,5.

donderdag 23 oktober 2014

Dropklassiekers - zout

Nieuwe autodropjes! Oh nee; dropklassiekers. Oldtimers dus? Nee, dropklassiekers. Dropklassiekers die bij Xenos in de uitverkoop staan, afkomstig uit de fabriek van Kraepelien&Holm. De plastic potjes met drop zijn verkrijgbaar (voor één euro) in de smaken "zoute drop met Arabische gom" of "zoete drop met Arabische gom". Mooie dropjes wel, die absoluut niet zouden misstaan in het assortiment van die andere dropfabrikant ;) De dropjes zijn stevig, bijna hard. Op die soort van krakende manier zoals kenmerkend is voor een dropje met een groot aandeel Arabische gom (tandenplakfactor: 7) Door het vele kauwen vult de hele mond zich met speeksel, en dús met dropsmaak. Echt zout is het dropje niet; eerder volzoet met een lichte zweem van een zoutje die in de nasmaak wat sterker wordt. Een lekker dropje is het wel. In Duitsland zouden ze zeggen "Erwachsenenlakritz, kein Kinderlakritz".
Eindoordeel: 8,0.

maandag 20 oktober 2014

AH Basic Soft Liquorice

De zachte zoute (en zoete) drop van AH Basic, respectievelijk €1,00 en €1,01 voor een zak van 600 gram, is voor de kenners direct herkenbaar aan de karakteristieke vormen. De dropjes komen in drie verschillende vormen en zijn bovenop versierd met sierkrullen in reliëf. En daarmee zijn dit dus dezelfde dropjes als deze!

Leeuwenkoppen

Ter gelegenheid van het WK Voetbal (in Brazilië 2014) heeft Katja zijn kenmerkende snoepkoppen gelimiteerd uitgebracht als oranje leeuwen. Nou is het WK allang voorbij en dus kunnen de snoepen nu voor een gereduceerd prijsje worden gevonden in het discountvak (bij Action). Dat maakt het idee van een gekroonde leeuw ter ere van oranje niet minder geniaal, natuurlijk. "Daar word je vanzelf oranje fan van".
De leeuwen zijn mooi strak uit hun vorm gekomen maar zien er aan de achterkant toch uit als gestold luchtig schuim (met veel luchtbellen). De snoepjes bestaan met name uit lichtoranje fruitgom met iets minder dan een kwart aan drop. De smaak is dan ook vooral die van zachte sinaasappel (met gelukkig weinig zuur). Daar doorheen komen vlagen van zoete drop die lekker naar zoethout proeft. Sterke zoete nasmaak met een fruitig accent. Feitelijk zijn dit apekoppen maar dan nèt even anders.
Eindoordeel: 7,5.

Super Salmiakki

Deze "aito suomalainen salmiakki" ("echte Finse salmiak") is de grote broer van Fazer's (super) salmiakki in een kartonnen fliptop doosje. De salmiak'pastilles' zijn gevormd als platte dropschijven met bovenop een ingedrukt ruitpatroon. De maker zegt (in het Fins) dat "deze klassieker geen introductie nodig heeft; het is een controversiële delicatesse die zo Fins is als sauna en Sibelius" (sibelius?) Dat laatste is dan eigenlijk wel gek, aangezien de componist Sibelius van Fins-Zweedse afkomst was... Maar waarom deze Super Salmiakki 'controversieel' zijn, is duidelijker. De dropjes hebben een opvallende krokante bite bij doorbijten (zorgt voor een heuse 'krak'). En laten zich daarna opkauwen als muntdrop (tandenplakfactor: 9). De lichtzoute smaak van salmiak wordt in dit dropje gecombineerd met frisse menthol. Dat blijkt een absoluut Finse inslag. Waar je zomaar aan zou kunnen wennen.
Eindoordeel: 8,0.

Als je baalt van de regen

Inclusief een waardebon waarmee je het aankoopbedrag van AntaFlu dropmint mentol retour krijgt (geldig t/m 1 februari 2015).

donderdag 16 oktober 2014

Zilte Zeeuwse Knoopdrop

De webwinkel Zeeuwse-producten.nl is "geboren uit onze passie voor Zeeland in al haar facetten". En wie op de site zoekt op het trefwoord 'drop', treft - naast deze Zeeuwse Knopen - onder andere ook de  Zilte Zeeuwse Knoopdrop zoals hier afgebeeld. In een verpakking die qua styling zijn weerga niet kent! Het is een papieren zakje waarop de zilte knoopdrop staat afgebeeld als ware het kiezels op het strand. "Proef de zee op je lippen" De zijkanten zien er uit als kabeltruien met repetitieve stroken van decoratief patroon (omdat je aan het strand in de winter een dikke warme trui nodig hebt?) De zak is achterop vastgeplakt met een ronde sticker waarop een gouden Zeeuwse Knoop is afgedrukt. Práchtige verpakking.
De ronde dropjes (van bijna 3cm in doorsnede) zijn net even anders 'geknoopt' dan die (zoete) Zeeuwse knoopdroppen. Elastische textuur, gelijkend op de consistentie zoals wordt verkregen met Arabische gom. Het is écht wel even doorbijten (tandenplakfactor:8). De smaak is fijn mild zout met een lekker ziltige nasmaak. Dit is een kwaliteitsdropje waar aan alle kanten veel aandacht aan is besteed. Het speeksel loopt daarbij letterlijk in de mond, maar dat was figuurlijk ook al zo.
Eindoordeel: 8,0.

Lemco Salmiaklollies

"Als één van de eerste merken maakte Lemco een verrassend lekkere salmiaklolly die gevuld is met het echte zwart-wit poeder. Deze lollies worden in Nederland gemaakt" (Pervasco R'dam) en kunnen gerust een grote klassieker genoemd worden. Er is nauwelijks een geslaagd kinderfeestje of zwemfestijn voorbij gegaan (in vroeger tijden althans) zonder deze salmiaklolly's. En wie herinnert zich niet de plastic zakjes met snoep die je meekreeg na afloop van een verjaarspartijtje waar ook altijd een lolly in zat?! De geanimeerde papegaai is een vrolijke toets, maar absoluut minder memorabel dan de lolly zelf. De plastic wikkel laat zich gemakkelijk naar boven wegtrekken, waarna de lolly de mond in kan. Het snoep is hard. Dus begin je met sabbelen (waarbij ook altijd het opgerold papieren stokje verweekt en enige smaak afgeeft). En de 'versheid' van de lolly kan eenvoudig worden bepaald, aangezien een lolly die al wat langer ligt plakkeriger is aan de buitenkant. Een lekkere zoete lolly waar bij doorbijten salmiakzout zwart-wit uit knalt. Hap hap weg. Waardige concurrent van de salmiakrakker.
Eindoordeel: 8,5.

maandag 13 oktober 2014

Lakumatto

Een Finse dropstaaf die met recht een stááf mag worden genoemd. Plakkerig komt 'ie uit zijn plastic wikkel en het blijkt een dikke rakker van 13cm lang, 1cm hoog en meer dan 3cm breed. De staaf ziet eruit alsof 3x8 dropcilinders op elkaar zijn gestapeld en dat die vervolgens met elkaar versmolten zijn. De drop heeft een stevige bite (als toffee karamel) met een goede melassedrop smaak. Bitterzoet met meer zoet dan bitter. In alle opzichten (en niet in de laatste plaats qua nasmaak) een stevige drop.
Eindoordeel: 7,5.

Likkebaard drop zacht zoet

Zoals wel vaker in dropland, worden dezelfde dropjes aangetroffen in verschillende verpakkingen. Dan zit er een grotere producent achter bijvoorbeeld diverse (supermarkt)huismerken. Of, zoals in dit geval, de grotere producent stopt zelf dropjes in een zak die eerder onder een andere noemer op de markt werden gebracht. Zo werd de Likkebaard zacht zout vroeger als Waddendrop verkocht. En vinden we de dropjes van Tiger terug als deze Likkebaard zacht zoet. Allemaal uit de fabriek van Kraepelien&Holm. De smaak is trouwens óók hetzelfde..
Eindcijfer: 7,0.