maandag 22 september 2014

Salmiakkitäytesuklaa

'Suklaa' is Fins voor chocolade. 'Täytesuklaa' is te vertalen als fondant chocolade. En 'salmiakki'; dat is wel duidelijk. Dus een heuse salmiak chocolade reep. Van gerenommeerde Scandinavische makelij, want zo mag je producent Fazer wel zien. Prachtige verpakking ook, in stijlvol rood met zwart wit harlekijnesk ruitpatroon. Dit is typisch zo'n reep die je alleen koopt als je het zeker weet, want naast de (Zweedse) letters "mjölkchoklad met salmiakfyllning" staat een blokje chocola afgebeeld waar een diepzwarte vulling uitstroomt. Je bent dus gewaarschuwd.
Maar dit is erg lekker. Heerlijke romige melkchocolade die wegsmelt à la milka. Met een verrassend goed passende salmiakzoute kern die licht vloeibaar is. De hele mond is gevuld met de dubbelsmaak. En de plak- kerige textuur van beide onderdelen versterkt dat nog eens extra. De mede-recensent (een dropliefhebber met een grote voorkeur voor zoute zachte drop) knikt goedkeurend en zegt: "ik heb het nog nooit zo zout gegeten." De chocoladesmaak overheerst aanvankelijk, maar wanneer je op een blokje zuigt komt snel de salmiakzoute drop eruit sijpelen. "Heel bijzonder." De unieke combinatie van chocolade met salmiak is absoluut geslaagd, ook al is de nasmaak wat schizofreen. Alsof het snoepgoed niet kan kiezen of het nou drop of chocola is. "Dit is chocola met een identiteitscrisis of een dropje met grootheidswaanzin." Na verloop van tijd (maanden) zal de vloeibare dropkern indrogen en minder uit de chocolade stromen. Dus deze delicatesse niet te lang in de kast bewaren...
Eindoordeel: 8,5.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten