zaterdag 31 mei 2008

Engelse honingdrop

Klein zakje zonder opsmuk en zelfs zónder veel informatie van de fabrikant (geen pakkende verkooptekst, geen internetadres, geen plaatjes). Ook de dropjes zijn klein: glanzende ronde pastilles met verwarrende opdruk die nog het meest doet denken aan een golfbal, maar eigenlijk in de verste verte niet aan honing of consorten.
Zeer zéér lichte dropgeur. Hard. Harder dan hard bij bijten en kauwen. Tandenplakfactor: 6. Misschien héél in de verte een honingsmaak (vooral bij doorslikken van met drop vermengd speeksel), maar niet écht overtuigend. Evenwel een best smakelijk dropje, hoewel níet uniek.
Eindoordeel: 7,0.

donderdag 29 mei 2008

Mintnopjes

Een héleboel dropjes in dit zakje; ze zijn dan ook relatief klein, deze 'nopjes'. Opvallend meer witte dan rode, maar dat is op de verpakking feitelijk ook al duidelijk te zien. Door het suikerlaagje ruiken de dropjes eigenlijk nergens naar. De nopjes zijn hard bij doorbijten en dit geeft een 'krak' geluid, maar de vulling is korrelig en ideaal om op te sabbelen. Tandenplakfactor: 4. Heftige salmiak- vulling die duidelijk zout is, maar minder sterke pepermunt- smaak. Het zoutige verdwijnt snel na doorslikken, maar er blijft wel een onbestemd, bijna 'glad' bittertje achter op de tong.
Eindoordeel: 7,5.

dinsdag 20 mei 2008

Italiano

De verpakking geeft niet bijster veel informatie (en ook op internet wordt niet veel gevonden over deze candydrop), maar het feit dat je vier droprollen koopt wekt een heerlijk nostalgisch sentiment op. 'Italiano' valt wat dàt betreft in dezelfde categorie als 'Topdrop' en 'Stophoest'.
Elke rol bevat elf voorverpakte snoepjes en dat betekent dus een hélèboel uitpakken (niet persé milieu-vriendelijk)! De 'drups' zijn voorzien van een stevig suikerlaagje en zijn taai tot hard bij doorbijten. Hoe langer ze liggen, hoe zachter. Tandenplakfactor: 9 (beter gewoon níet op kauwen; je krijgt het écht niet tussen je kiezen uit). Maar die smaak! Heerlijk! Zoet salmiak met extra suiker en een hint van karamel. Eigenlijk is het bijna geen drop meer en Italiano geeft ook níet dat misselijke 'ik-heb-teveel-drop- gegeten-gevoel'. Het lekkerste is het, zo lang mogelijk op de kern te sabbelen en steeds het verrukkelijke 'sap' weg te slikken.
Eindoordeel: 9,0.

LeafBV

Leaf Holland BV is een nogal omvangrijk bedrijf met een groot aandeel in de Europese zoetwarenmarkt. Merken als Venco, RedBand, Sportlife en Xylifresh vallen onder de Nederlandse tak. Bovendien nam Leaf in 1990 'Tonnema BV' (te Sneek, sinds 1902) over en kreeg daarmee ook zeggenschap over de merken King, Rang! en Italiano.

Leaf Holland BV
Postbus 69
4900 AB Oosterhout
0162 - 485 562

Lees hier meer over het oorspronkelijke Tonnema.

Kou gevat? Italiano!

zondag 18 mei 2008

AH Keelpastilles

Voor €1,25 koop je bij de Albert Heijn een doosje keelpastilles (100g) van het huismerk, en bij de kassa's ligt de miniverpakking hiervan (44g voor €0,69; de pastilles zijn van hetzelfde formaat). De keelpastille is ook te koop in een 'menthol' uitvoering, maar hier wordt enkel over de 'drop' versie gesproken. De keiharde, matbruine pastille is duidelijk bedoeld om op te zuigen en zou een verzachtend en verfrissend effect op de keel hebben. In ieder geval is het produkt suiker-, gluten-en koemelkvrij. In de pastille zit wel degelijk óók menthol en dat wordt voornamelijk achter in de mond bemerkt, hoewel de dropperige zoethoutsmaak voor op de tong zijn werk doet. Tandenplakfactor: 6. Eigenlijk is het niet écht een dropje, maar onder de hoestpastilles is het wel degelijk één van de smakelijkste. En dus ook best als snoep te nuttigen.
Eindoordeel: 7,5.

zaterdag 17 mei 2008

Zoete vlindertjes

Sterk glanzende kleine dropvlindertjes, die héél licht naar zoethout ruiken (héél licht!). Een hárd dropje, nauwelijks buigzaam en bijna 'krakend' bij doorbijten. Hoewel de Arabische gom in de vlindertjes zorgt voor een sterk plak effect, laten de dropjes op zich wel snel van de tanden los. Tandenplakfactor: 7. In eerste instantie een vrij smaakloos dropje, maar dan ontwikkelt zich tóch nog een licht zoete, bijna medicinale, dropsmaak die niet persé onprettig is. Na doorslikken blijft niets van deze smaak hangen, maar het is wél een voordeel (tandtechnisch) dat het snoepgoed suikervrij is.
Eindoordeel: 6,5.

woensdag 14 mei 2008

Dropmoppen

Opvallend nieuw dropje in het schap, wat zo op het eerste gezicht eigenlijk nergens anders mee te vergelijken is. Het is een elastisch gegeleerd bruin dropnopje, volledig bedekt met duospikkels in drie verschillende combinaties: framboos/drop (rood), kokos/ drop (wit) en banaan/drop (geel). Gewaagde, want niet direct voor de handliggende, combinaties dus. De grote gele 'nieuw' sticker op de zak refereert naar de hersluitbaarheid van de verpakking...
In deze proefzak zitten opvallend veel gele dropnoppen en is er een duidelijk tekort aan witte. De geur van de dropjes is overduidelijk die van 'Engelse drop'. De beet een beetje die van 'gommen'. Tandenplakfactor:4. De gekke griebeltjes die aanvankelijk grappig tussen de tanden kapot knappen, gaan op den duur irriteren omdat ze overal zitten (tussen de kiezen, onder de tong, op de grond). Hoewel er inderdaad in de verte een vage fruitsmaak te onderscheiden is (zéker geen banaan of framboos, maar tóch: iets fruitigs; kokos smaakt wél naar kokos), is de nasmaak van de dropjes te bitter (met name van de gele). Vreemde ervaring.
Eindoordeel: 5,5.

Drop zoals drop moet smaken.

zondag 11 mei 2008

Salmiakriksen (Klene)

Mooi vormgegeven lichtbruine muntdrop met een lichte (salmiak) zoutige, kruidige geur. De reliëfopdruk van 2,5 gulden doet in neoNederland met de euro, tijden van weleer herleven, toen muntstukken nog benoemd werden met hun straatnaam: dubbeltje, kwartje, piek, daalder, riks. De dropjes lijken hard, maar zijn dan tóch scheurbaar. De kapotbrekende bruine buitenkant verkleurt hierbij wit en dof. Met een elastische, gegeleerde zachtere binnenkant. Tandenplakfactor: 8. Deze drop is zout! Maar niet op een keukenzout achtige manier, maar met een duidelijke salmiákzout smaak. Geeft dorst en op den duur antigoesting. Maar lekker, met het verrukkelijke effect van salmiak dat zich met speeksel heeft vermengd tot een mondvullende salmiaksmaak. Écht ook een dropje om op te zuigen.
Eindoordeel: 8,5.

Honingdrop (Nubilo)

In het rode apothekerszakje drop zitten twee verschillende soorten (hardere) honingdrop: een bijenkorf en een honingraat. De zwarte dropjes glimmen lichtelijk. Ruikt zoetig. Hard, bijna korrelig, bij doorbijten. Tandenplakfactor: 7. Hoewel de fabrikant 'adverteert' met 7% échte honing in deze drop, is 'honing' niet het eerste wat in de smaak opvalt. Pas na overmatig kauwen komt meer honing vrij. Zachte smaak, die niet lang blijft hangen.
Eindoordeel: 7,0.

woensdag 7 mei 2008

Griotten (verduyn)

De welbekende besuikerde lichtbruine gommen. Dit keer in een zak met daarop de merknaam "Verduyn" (waarover op het hele inter- net feitelijk niets te vinden is), maar ook andere dropfabrikanten hebben 'griotten' in hun assortiment. Niet te verwarren met 'zoute griotten'! Lichte zoethoutgeur. Zacht bij doorbijten en zacht, bijna elastisch, bij kauwen. Tandenplakfactor: 3. Zachte salmiaksmaak met dan dezelfde nasmaak als zoethoutthee met suiker geeft. Eigenlijk is het een dropmarshmallow met een coating van suikerkorreltjes. Niet voor niks zo'n klassieker, maar op den duur nèt iets te zoet.
Eindoordeel: 8,0.

Generaal Zwartkop

Met je neus in het open dropzakje, kan een sterke salmiakgeur worden bemerkt, hoewel het solitaire dropje niet zo'n sterke geur afgeeft. Het is best een dik dropje, wat mede komt door de twee verschillende kanten: enerzijds een lichtbruin salmiakschuim en anderzijds donkerbruine salmiakdrop, deze laatste met de afbeelding van een gezicht (in drie verschillende uitdrukkingen). Licht elastisch bij doorbijten, maar verder erg zacht en een beetje een gevalletje van "hap slik weg". Tandenplakfactor: 4. Sterke salmiaksmaak die prettig is en níet pittig. De salmiakdrop droogt alleen een beetje uit, indien te lang in de open lucht.
Eindoordeel: 8,0.

maandag 5 mei 2008

Circusdrop

Dat is wel heel veel drop voor weinig geld. 'Voordeeldrop' is feitelijk de enige informatie die de nagenoeg onbekende fabrikant (Mackay Sweets) over deze drop geeft. Uit de zak rollen mooi glanzende dropjes met een beetje ondefineerbare voorstelling erop. Zijn dat twee clownen en een olifant? Het lijkt er wel op. De zachte dropjes ruiken 'dropperig' (mengsel salmiak, zoethout en melasse) en zijn makkelijk uit elkaar te trekken. Tandenplakfactor: 8. Heeft een beetje een (onprettig) bittertje en mist een uitgesproken eigen smaak. Maar is als 'voordeeldropje' nog best oké. Glijdt door de keel weg.
Eindoordeel: 6,0.

zondag 4 mei 2008

De Echte Ekster Pepermunt Drop

De prachtige retro layout van het doosje drop suggereert een zekere puurheid, die we terug willen proeven. De dropjes zelf zien er alvast mooi uit: een bijna volmaakt rechthoekje met een opstaand randje, waarop de afbeelding van een vogel met bolle witte (pepermunt) buik. De glans van de was zit echter vooral aan de achterkant; de voorkant is matter. Het dropje is scheurbaar en houdt het midden tussen hard en zacht. Bij doorbijten echter wat harder. Tandenplakfactor: 7. Het leuke van de tweedeling is dat drop-en pepermuntdeel apart kunnen worden afgebeten, maar het dropje in zijn geheel opeten heeft de voorkeur. Een behoorlijk frisse pepermunt blijft daarbij achter in de keel hangen, terwijl op de tong vooral stevige, nostalgische drop wordt geproefd. Maakt de verwachtingen waar.
Eindoordeel: 9,0.

(update 18.09.09) In de uitverkoop bij de Xenos: (de laatste?!?) doosjes eksterdrop à €1

Oldtimers

"Drop met historie"
Eind jaren '90 (ongeveer 1999) willen de makers van autodrop, Van Slooten te Jirnsum, samen met dropmaker Jochum Douwenga de dropsmaak van vroeger nieuw leven inblazen. Een daverend succes en inmiddels is er keuze uit meerdere (5) smaken, allen bereid uit "het beste van het beste". Dus échte Arabische gom ("klinkt gek, maar dat is toch de basis van echte drop"), suiker, aromatische extracten van de zoethoutwortel, glucosestroop, het karakteristiek pittige salmiakzout en puur natuurlijk bijenwas.

Oldtimers Consumentenservice
Antwoordnummer 10500
5060 WB Oisterwijk
(postzegel niet nodig)
info@oldtimers.nl

Corresponderen over hoe lekker Oldtimers zijn, is ook mogelijk:

J. Douwenga
p/a Van Slooten's Dropfabriek
Afd. Oldtimers
Antwoordnummer 90350
9010 VA Jirnsum
(of vul een contactformulier in)

"Ouderwets wordt nieuwerwets" Op de website van Oldtimers zijn de verhalen achter de dropjes te lezen ('producten'), zoals verteld door authentiek dropmaker Jochem Douwenga.

Zoete Visjes, met honingsmaak

Zakje met kleine, hardrubberen visjes die wel héél stevig aanvoelen (bevatten volgens de verpakking een ongelooflijke 32% Arabische gom)! Neutrale geur. Doorbijten is bijna niet mogelijk en ook kauwen gaat moeizaam. Tandenplakfactor: 8. De honingsmaak is eigenlijk alleen bij sabbelen echt terug te proeven, maar de dropjes zijn verder prettig zoetig zonder té zoet te zijn. Door het kleinere formaat zijn de visjes al doorgeslikt voordat ze 'opgekauwd' zijn. Lange dropperige nasmaak.
Eindoordeel: 7,5.

Piramides

Hoekige, bepoederde piramides uit de bekende stazak van Venco. Zó zacht dat je het dropje gewoon uit elkaar kunt trekken. De grijze (van het witte poeder) opgedroogde buitenkant blijkt een pikzwart geleerd dropje te verhullen, wat licht naar salmiak geurt. Eveneens zacht bij doorbijten. Tandenplakfactor: 7. Het witte poeder wordt nauwelijks geproefd (niets te merken van het door de fabrikant pretentieus aangekondigde "spannende gevoel in je mond"), maar laat in het meest gunstige geval een lichte poederwaas op de lippen achter. Het dropje echter, is heerlijk: zachte zoethout salmiak, met stevige salmiaknasmaak.
Eindoordeel: 8,5.

Pandabeertjes

Allerschattigst dropje, waar zó mee te spelen is. De verpakking vertelt over álle nobele dingen waar aan is voldaan (kosher, geen kunstmatige geur-en smaakstoffen, geschikt voor vegetariërs), maar rept met geen woord over bv. 'fair trade' en geeft óók geen informatie inzake voedselallergieën (de dropjes bevatten namelijk tarwebloem en zijn dus níet glutenvrij) Neutrale geur. Zachte scheurdrop met een bitterzoete smaak. Tandenplakfactor: 7. Écht een dropje voor de liefhebber (de smaak is nagenoeg hetzelfde als die van de staafjes 'Engelse drop').
Eindoordeel: 5,0.

zaterdag 3 mei 2008

Carnaubawas

Carnaubawas (Copernicia cerifera) is een glanzende lichtgeel bruine was die bekend staat als de 'koningin onder de wassen'. Het is één van de hardste natuurlijke wassen en in vaste vorm is het harder dan beton. Bovendien is carnaubawas praktisch onoplosbaar in water én ethanol (alcohol) en is het enkel oplosbaar in ethylacetaat en xyleen na verhitting.
De was wordt verkregen uit de bladeren van de carnaubapalm (Copernicia prunifera), die van nature voorkomt in het Noordoosten van Brazilië. Door de bladeren stuk te slaan en te drogen, kan de was worden gewonnen, in poedervorm. Voor een pond van deze was zijn ongeveer twintig carnaubapalm- bladeren nodig. Het poeder wordt gesmolten, gezeefd en in blokvorm gegoten, waarna verscheept. Carnaubawas is voor mens en dieren onverteerbaar en wordt onveranderd weer uitgescheiden.

Door zijn glanzende uiterlijk is carnaubawas uitermate geschikt in autowas en schoen- smeer, drop, winegums en in ander voedsel (zoals ook in muisjes), maar de was heeft 1001 toepassingsmogelijkheden. Zo wordt het gebruikt als coating van tandzijde, en gemengd met kokosolie voor surfboards. Het is een belangrijk ingrediënt in cosmetica als mascara, eyeliner, oogschaduw, crèmes en dergelijke; doordat het als verdikkingsmiddel werkt en bovendien de smeerbaarheid van een produkt verbetert. Juist door het hoge smeltpunt was carnaubawas jarenlang een essentieel bestanddeel van lippenstift (en zelfs kaarsen).
In de farmaceutische industrie wordt carnaubawas gebruikt voor het coaten van tabletten en op (gebakken) voedingsmiddelen is het een gekende glanslaag (vers fruit, kauwgom, drop, tictacs). Maar ook in jus, sauzen, consumptie-ijs en verwerkte sappen kan carnaubawas voorkomen.

Charles Tainter patenteerde in 1890 een nieuw type wasrol: van carnaubawas. Men ging dit gebruiken in plaats van de tot dan toe gebruikelijke mix van paraffine en bijenwas. Na enige verbeteringen in de opvolgende jaren was deze nieuwe wasrol tot 100 keer herbruikbaar. Een wasrol was één van de eerste manieren om geluid op te nemen (en weer af te spelen!), alvorens de grammofoonplaat zijn intrede deed rond 1915. De rol van carnaubawas bleef tot de jaren '60 zijn diensten bewijzen in dictafoons.

Wassen worden, in tegenstelling tot vetten, níet ranzig.